Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Biztonság a Loxone-ban - I. rész

Biztonság a Loxone-ban - I. rész

2023-03-07

Egy jó okosotthon rendszer nem csak kényelmes, de biztonságosabbá is teszi életterünket. Nézzük, milyen eszközök vannak a Loxone-nál baleseti károk megelőzésére.

Mindenki életében fordulnak elő figyelmetlenségből okozott balesetek, melyek általában csak kisebb anyagi károkkal járnak, de néha előfordulhat mélyen zsebbe nyúlós történet is.

A közös általában bennük, hogy mindegyikük elkerülhető lett volna, ha például nem felejtjük a tűzhelyen a serpenyőt vagy elzárjuk a csapot megfelelően, esetleg becsukjuk az ablakot, miután szellőztettünk. Az ilyen esetekre is kitalált megfelelőeszközöket az osztrák Loxone, így minimális anyagi ráfordítással úszhatunk meg komolyabb károkat.

A vízbetörés érzékelése elég fontos eleme a házfelügyeletnek, tartózkodjunk otthon vagy nyaraljunk a világ bármely pontján. Az Air technológiával – azaz vezeték nélkül– működő vízérzékelő egy elemes eszköz, melyet kis méretének köszönhetően bárhová el tudunk (célszerű vízzel működő berendezések és csaptelepek közelébe)helyezni. Mivel azonnal figyelmeztet, amikor vizet érzékel, segít megelőzni a főbb vízkárokat. Egy esetleges káresemény bekövetkezéséről telefonhívást,emailt kaphatunk, vagy hangjelzés tudatja a szivárgást, valamint segíti a gyors reakciót a további károk csökkentése érdekében. Mivel gyorsan felfedezi a szivárgó vizet a meghibásodott berendezésből vagy a csőtörésből, ezzel a kedvező árú eszközzel jelentős károkat előzhetünk meg, amit a víz okozna a bútorokban és más berendezési tárgyakban. Az érzékelő egy darab CR2032 típusú gomb elemmel működik, melynek élettartama akár 2 év is lehet, merülő állapotát pedig jelzi, így biztonságban érezhetjük tulajdonunkat.

Loxone vízérzékelő

A következő eszköz szintén vezeték nélküli kiadásban érhető el, így retrofit módon is rábízhatjuk magunkat. Ez nem más, mint a füstérzékelő, melyet az EN14604szabványnak megfelelően tesztelték és fejlesztették. Professzionális mérőrendszert használ 16 érzékelővel, hogy megbízhatóan és biztonságosan jelezze a füstöt hangos szirénával, mely vészhelyzetben megszólal. A hamis riasztások elkerülése érdekében a zavarok intelligens analízisen mennek keresztül, melynek során az intelligens füstmérés figyelembe veszi a hőmérséklet ingadozásokat is.Minden valós riasztás esetén megszólal az eszköz: Integrált piezo riasztó felel a hangos riasztóhangért (> 85 dB). E mellett programozástól függően vészhelyzetekben az okos otthon használhat extra funkciókat, hogy segítsen kijutnunk, ha füst jelentkezik a házban:

- A redőnyök automatikusan felemelkednek, lehetővé téve, hogy az ablakon keresztül hagyjuk el a házat (amennyiben nem emeleten lakunk)

- A fények felkapcsolódnak így biztonságosan megtalálható a kivezető út

- Telefonos riasztást kaphatunk

A füstérzékelő értesítést küld e-mailben, telefonhíváson keresztül vagy villanó fénnyel jelzi,amikor az akkumulátor az élettartama végéhez közeledik, illetve hangjelzéssel is tudatja ezt az információt. Konyhák, kazánházak és kandallóval ellátott szobák nélkülözhetetlen kelléke!

Loxone füstérzékelő

A harmadik baleset megelőző eszköz voltaképp kétféle lehet, de minden esetben az ablakok állapotát hivatott figyelni. A Loxone-nál ugyanis létezik komplett ablakkilincs,valamint nyitásérzékelő is (előbbi csak Air, vagyis vezeték nélküli, utóbbi pedig Air és Tree technológiával egyaránt).
A vezeték nélküli, rozsdamentes acélból készült Ablakkilincs Air gyorsan és megbízhatóan érzékeli, hogy egy ablak nyitva-zárva-buktatva van e, továbbá tartalmaz egy beépített rezgés érzékelőt, ami érzékeli az illetéktelen bejutási szándékot, és azonnal értesítést küld az applikációba, vagy e-mailt küld, esetleg hangjelzést alkalmaz. 2db AA elemmel működik, melyek élettartama a kilincs hatékonyságának köszönhetően kb. 2 év.
A nyitásérzékelőt leginkább akkor érdemes választanunk, ha nem szeretnénk meglévő kilincseinket lecserélni, illetve bejárati ajtóra is ez a jó megoldás. Amennyiben van rá lehetőségünk, érdemes a vezetékes megoldást választani, hisz így megússzuk az elemcserét, de ha az esztétika nem hagyható figyelmen kívül, akkor az antracit és fehér színben elérhető Air technológiás változat a nyerő. Használható számos okos biztonsági és energia megtakarítási funkcióra, például jelzése alapján kaphatunk riasztást, amikor az ajtók és ablakok engedély nélkül kerülnek kinyitásra vagy épp elhagyjuk otthonunkat és nyitva felejtettünk valamit. Amennyiben olyan helyiségben nyitjuk ki az ablakot, ami épp fűtés alatt áll, az ajtó- és ablaknyitás érzékelő jelet küld a Miniservernek, ami így mérsékeli a fűtést. Ha pedig külső árnyékolókkal rendelkezünk, az eszköz gondoskodik a visszahúzásukról megelőzve a terasz esetleges károsodását. A vezeték nélküli változat a vízérzékelőhöz hasonlóan 1db CR2032-es gomb elemmel működik, mely itt is kétéves élettartammal bír.

A Loxone ablakkilincse

A negyedik eszköz az árnyékolók védelmében lehet segítségünkre amellett,hogy alapvetően nem arra találták ki – ám ahogy szinte minden eszköznek a Loxone rendszerében, úgy ennek is egyszerre több hasznos funkciója van. Az időjárás állomás elérhető Tree és Air változatban is, így nincs az a ház, ahol ne lehetne valahová feltenni, márpedig a helyi időjárás mérése és előrejelzése, fontos szerepet tölt be, ezért ez egy elég fontos kiegészítője a hűtés-fűtés és árnyékolás vezérlésének, ha úgy tetszik, kötelező kelléke egy okos otthonnak. Beépített szélsebesség mérő, eső érzékelő, hő és fénymérő található benne, így fagyveszélyt érzékelve meggátolható az árnyékolók mozgatása, ezzel a lefagyásukból keletkező túlterheléses kár, de egy szélvihar esetén is fel tudja húzni a rendszer az összes árnyékolót, hogy ne tépje le őket egy nagyobb fuvallat.

Vissza