Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Biztonság a Loxone-ban - II. rész

Biztonság a Loxone-ban - II. rész

2023-03-14

Nem csak véletlenül érheti kár házunkat, hanem sajnos számolni kell a betöréses esetekkel is, melyeket megelőzni aligha lehet, viszont a belőlük következő károkat enyhítheti egy megfelelően automatizált ház.

A figyelmetlenségből eredő károk elkerülésének lehetőségeit kiveséztük az előző részben, most nézzük, hogyan segíti tulajdonosát a Loxone szándékos károkozás (betörés) megelőzésére.

Habár az erőszakos behatolás megelőzése ellen nincs tökéletes megoldás, a Loxone igyekszik már csírájában elfojtani az efféle cselekedeteket a jelenlét szimulálással, melynek során a rendszer bizonyos időnként működteti az árnyékolókat, felkapcsolja az egyes világítási köröket épp úgy, mintha otthon lennénk. Egy dörzsölt betörő eszén persze ennyivel nem járunk túl, azonban egyeseket biztos elriaszt már ez a funkció is. Akik ennek ellenére kitartanak a betörés mellett, azokat az előző részben már említett okos kilincsek és nyitásérzékelők vagy a jelenlétérzékelők fogják elcsípni kíméletlenül. Amint ez megtörtént, az általunk előre meghatározott biztonsági intézkedések lépnek életbe, például elkezdenek villódzni a fények az egész lakásban és felemelkedik minden árnyékoló, miközben a hangszórókon figyelmeztető vagy segélyhívó hang lejátszása történik. Eközben attól függően, hogy otthon tartózkodunk-e vagy sem, telefonunkra is érkezhet értesítés arról, ami történik. De ha azt szeretnénk, egy ideig néma riasztás léphet életbe – ha például hazaérkezéskor elfelejtettük volna deaktiválni a rendszert és nem szeretnénk a szomszédságot felriasztani – majd mikor eltelik az előre beállított türelmi idő, átcsaphat teljes „tűzerejű” riasztásba a csendes üzemmód.

A riasztó aktiválásához elég a Loxone háromkattintásos módszerét alkalmaznunk, azaz jelezzük az egyik (praktikusan a bejárat melletti) Touch (Pure) kapcsoló közepén három egymást követő érintéssel, hogy elhagyjuk a házat, míg amennyiben otthon maradunk, csak lefekszünk aludni, NFC code touch számlapos és NFC olvasós kapcsolóval vagy akár a Loxone applikációban státuszt váltva is tudjuk a rendszernek jelezni, hogy őrizze álmunkat. A szünetmentes tápnak köszönhetően ráadásul akkor is aktív maradhat a riasztórendszer, ha külső behatásra elmenne az áram, és nincs az a betörő, aki szeret villogó fények között, zajos környezetben „dolgozni”.

Vissza