Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Hogy válasszunk okosotthont?

Hogy válasszunk okosotthont?

2023-03-20

Egy jó okosotthon magától végzi a dolgát a saját napi rutinunkhoz igazodva úgy, hogy még csak telefonunkat se kell elővennünk működtetéséhez. De mi minden lehet javunkra egy ilyen rendszerben és hogyan?

A legtöbb embernek az okosotthonról minden bizonnyal a távolról bekapcsolható fűtési rendszer vagy légkondicionáló ugrik be. Esetleg a mobiltelefonról irányítható Philips HUE lámpák. Vagy éppen a Google Home, Amazon Alexa vagy az Apple Homekit hangutasításos eszközei. Aki elsőként találkozik ilyen rendszerekkel, annak mindig nagy élmény, hogy láthatja, hogy a lámpa nem a villanykapcsolót megnyomva gyullad fel, hanem Sirihez vagy Alexához intézett szóbeli parancs hatására. Izgatottan figyeli, ahogy a redőnyök automatikusan leengednek, ha kisüt a nap. Az izgalmas, "okos" kütyük és megoldások tárháza szinte kimeríthetetlen. De valóban erről szól egy automata otthon?

Ha okosotthonban gondolkozol, akkor két nagyon fontos szempontra figyelj:

  1. Az igazi okosotthon nem távirányítós, hanem automata.
  2. Összehangoltan működjön minden rendszer.

Talán elsőre meglepő, de egy okosotthon akkor jó, ha kvázi észrevehetetlen. Ugyanis a lényeg az automatizmus, nem a távirányíthatóság. Az automata otthon értünk van: Nekünk spórol időt, fáradtságot és pénzt. Ezzel szemben a reklámokkal belénk égetett okosotthon idillben csettintünk, nyomkodjuk a telefonunkat, Sirihez beszélünk, tapsolunk hogy életre keltsük a lakásunk különböző rendszereit. Ez spórol-e időt? Nem. Kényelmesebb lesz tőle az életünk? Nem igazán. Pénzt spórolunk? Talán egy keveset.

Ha egy otthonban több funkciót - például fűtést, hűtést, árnyékolást, szellőztetést, világítást - is automatizálunk, akkor mindnek összehangoltan kell működnie. Különben úgy fogjuk érezni magunkat, mint egy hangversenyen, ahol a zenekar tagjai a saját kedvüknek megfelelő darabot adnak elő, nem foglalkozva a többiekkel. Hangzavar lesz.

Képzeljük el a következő szituációt: álmaink otthona épül. A kivitelező okosotthont ígér. A redőnyöket szállító cég "okos" vezérlővel szereli fel a redőnyöket. Az árnyékolók a napszaknak, illetve a napsugárzás erősségének megfelelően látják el a dolgukat. A fűtési és hűtési igényt egy hőszivattyú látja el. Minden szobában lesz termosztát, így egyedileg szabályozható a hőmérséklet mindenhol. Az intelligens fűtés vezérlés az előre beállított időablakoknak megfelelően tartja a kívánt hőmérsékletet, tehát programozottan működik. Spóroltunk-e időt? Kényelmesebb lett az életünk? Természetesen, hiszen az árnyékolás és a fűtés is automatikusan vezérelt. Spóroltunk pénzt? Nemhogy nem spóroltunk, hanem a legtöbbször energiát pazarlunk. A probléma ugyanis abban rejlik, hogy az árnyékolás és a fűtés vezérlés egymásról nem tudva, külön működik. Például adott egy szép napos áprilisi szombat reggel. A család ébredezik. Odakinn még hűvös van, de a nap már melegen tűz be a nappaliba. A szigetszerűen működő vezérlések munkához látnak. Az okos árnyékoló a délelőtti erős nap hatására félig leengedi a redőnyöket. A fűtésvezérlés pedig elkezdi fűteni a nappalit, hogy a kívánt hőfokot elérje.

Mit csinálna ezzel szemben a minden funkcióra kiterjedő automata otthon? A redőnyt nem engedi le, hiszen tudja az időjárás állomás adataiból, hogy a napsugárzás kellő erősségű, illetve figyelembe veszi az időjárás előrejelzés adataiból azt, hogy több órán keresztül napos idő várható, így a napsugárzás alkalmas a kívánt hőmérséklet eléréséhez. A nappaliban a fűtési rendszer kapcsolásával kivár - valószínűleg nem is kell majd bekapcsolni - így energiát spórol. A szén-dioxid érzékelő adataiból tudja, hogy a levegő nem elhasználódott, így a szellőztetést visszaveszi a nappaliban, hogy segítse a szoba felmelegedését. Mivel tudja, hogy a gyerekek reggel fürdenek, a fürdőszobában a padlófűtést a tusolás végéig (míg jelenlétet érzékel) azért bekapcsolja, hogy kellemesen meleg legyen a padló. A vezérlés előre gondolkozik, hogy mire a családtagok a nappaliba vagy a fürdőbe érnek, már a kívánt környezeti paraméterek várják őket. Ha ehhez hozzávesszük a többi funkciót is, akkor a teljes kép elénk tárul: Míg a gyerekek elindulnak fürdeni, a szülők a konyhába mennek reggelit készíteni. Amint megérkeznek a helyiségbe, az automata otthonuk közli a rövid várható napi időjárást majd kapcsol egy halk zenét, hogy kellemesebbé tegye a reggeli készítés folyamatát. (Mindeközben a gyerekek a saját Spotify csatornájukat hallgathatják a fürdőben a multiroom audio rendszernek köszönhetően.) Az automatika figyel arra is, ha a konyhapultnál a fényviszonyok nem megfelelőek, akkor kapcsoljon egy napszaknak megfelelő színhőmérsékletű világítást.

Nézzünk egy pillanatra ki a kertbe: A locsolóberendezést a rendszer nem kapcsolta be, habár érzékeli a talajszondák adataiból, hogy szükség lenne rá és csapadék sem várható a következő napokban. Mindezt azért, mivel tudja, hogy a kertész szombat délelőtt érkezik és nem volna jó, ha minden vizes lenne. Sajnos azt nem sejti, hogy a kertész ma kimarad. De sebaj, a beléptető rendszer adataiból tudja, hogy a kertész nem érkezett meg, így a robotfűnyírót elindítja, az esti órákban pedig bepótolja az öntözést, figyelve hogy először az esővíz tartályból használja el az értékes vizet. A medence tisztítását nap közben fogja elvégezni, miután a család elhagyja az ingatlant. A ház teszi a dolgát szépen csendben, anélkül, hogy a családtagok irányítanák. Ugye mennyire más, mint az okosotthonokról kialakított általános kép?!

Kövess minket, hiszen külön blogbejegyzésben kitérünk arra is, hogy mennyibe kerül egy automata otthon, illetve milyen rendszert érdemes választani.

Vissza