Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Loxone nem csak lakossági felhasználásra

Loxone nem csak lakossági felhasználásra

2023-03-08

A szállodaipar számára vagy gyárak kiszolgáló rendszereinek automatizálására egyaránt kiváló a LOXONE. Nem is gondolnánk, mennyi automatizálható folyamat van egy hotelben vagy egy üzemben.

A Loxone-rendszer alkalmazásának nincsenek korlátai: szinte bármilyen funkciójú és méretű épületben képes hatékonyan vezérelni az összes lényeges elemet a hűtés-fűtéstől és világítástól kezdve az élet- és vagyonbiztonságon át az intelligens energiamenedzsmentig.

Fő előnye más megoldásokkal összehasonlítva, hogy az automatizált funkciók központilag vezérelve, összehangoltan működnek. Ez egy irodaház esetében kiemelten fontos, mert itt a helyiségek és felhasználók nagy száma is szükségessé teszi egy olyan megoldás alkalmazását, amely egy előre meghatározott logika szerint kiszámítható, megbízható működést, költséghatékony üzemeltetést és egyedülálló felhasználói élményt tesz lehetővé. Funkcióktól és igényektől függően, az épületben lévő egységek kézi vezérlés nélkül, automatikusan működnek. Nagyon fontos, hogy nem a távvezérelhető megoldásoktól lesz intelligens egy épület. A modern épületautomatizálás alapfeltétele, hogy a különböző célú eszközök egymással összehangoltan működjenek. A főbb tényezők épületautomatizálás esetén az alábbiak:

Világítás: a Loxone-nál minden világítás kapcsolható vagy dimmelhető, illetve néhányuk színezhető, amivel hangulatunknak vagy például a napszaknak megfelelő árnyalatokat állíthatunk elő. A világítás jelenléttel összefüggő automatikus, és a természetes fényviszonyokhoz alkalmazkodó vezérlése hozzájárul a gazdaságos üzemeltetéshez is.

Energiamenedzsment: Fontos, hogy a rendelkezésre álló villamosenergiát optimálisan használjuk fel. A jövő azoké az irodaépületeké, amelyek részben vagy teljesen megújuló forrásokból – elsősorban napelemek révén - maguk számára termelik meg az energiát. Ha a napelemek több energiát termelnek, mint amit a hálózatról vételez az épület, az automatika rendszer képes ezt a pluszt az igényeknek megfelelően elosztani különböző fogyasztók között.
Milyen célra érdemes alkalmazni?

  • Meleg víz előállítására: ha a napelem rendszer éppen termel, puffer tartályokban fűtőpatronokkal lehetséges a víz melegítése.
  • Autótöltők működtetésére.
  • Szünetmentesítő akkumulátorok töltésére, későbbi energiafelhasználáshoz.

Hőmérsékletszabályzás (+ árnyékolás, szellőztetés): A Loxone az árnyékolást, hőmérséklet-szabályzást, szellőztetést egymással szinergiában működteti, ugyanis ez a maximális komfort mellett jelentős energiahatékonyságot is eredményez. A passzív légkondicionálás főként intelligens árnyékolórendszerekkel valósítható meg. Az árnyékolásvezérlés attól intelligens, hogy az összes releváns tényezővel számol (a Nap pozícióját, a napsugárzás mértékét, a belső hőmérsékletet, a helyiségek tájolását, valamint a terepviszonyokat is figyelembe veszi), így optimális árnyékolást tud biztosítani. Például téli napokon, amikor hideg van és süt a Nap, a helyiségek is felmelegszenek, egyáltalán nem, vagy csak minimálisan kell fűteni. A Nap átlagosan 1.400W/m2 teljesítménnyel termel hőt. Ezt a meleget felhasználhatjuk, de ki is zárhatjuk, így akár hűtő-fűtő berendezések működtetése nélkül, költséghatékonyan temperálhatunk. Egy modern épületben a szellőztetés már központi légcserélő rendszerekkel történik. Alternatív lehetőségként hővisszanyerős szellőztetőkkel kiegészítve decentralizált légtechnikai rendszerek is alkalmazhatók.

Beléptetés: egy szálloda és egy irodaház esetében is alapelvárás, hogy csak a megfelelő jogosultsággal rendelkezők léphessenek be adott helyiségbe, és a belépési adatok valamilyen módon dokumentálva legyenek. A beléptetésnek az arra jogosultak számára a legegyszerűbbnek kell lennie. Egy automatizált épület kétféle belépési lehetőséget ötvöz: egy kulcs nélküli rendszert, ahol kód megadásával lehet az épületbe lépni vagy egy NFC-kulcs segítségével működő megoldást. Ennek használatával a jogosultság több szintje állítható be, illetve a kód akár meghatározott időszakra is aktiválható lehet (különösen hasznos szállodai felhasználás esetén például szobai beléptetés, wellness részleg korlátozott idejű használatára).

A végére pedig plusz egy extra, ami jól jöhet ipari felhasználás esetén: audiorendszer:

képforrás: Verdom Kft.

Vissza