Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Hogy lehetünk zöldebbek és spórolhatunk automatizálással?

Hogy lehetünk zöldebbek és spórolhatunk automatizálással?

2023-03-07

Életünk egyik legfontosabb tényezője a megfelelő hőmérséklet, ami rövid távon kiegyensúlyozottságunkra van hatással, hosszú távon pedig egészségünk függ tőle. De hogyan temperáljunk otthon a legokosabban?

Mielőtt elmélyülnénk a témában, szögezzük le sokadjára: egy jó okosotthon rendszer, így a Loxone sem távirányításra lett kihegyezve, az épületben lévő különféle feladatokat ellátó egységek a felhasználó beavatkozása (kézi vezérlés) nélkül képesek működni összehangoltan és automatikusan aszerint, hogy milyen preferenciákat állítottunk be korábban.

Az igazán intelligens épület az összes releváns környezeti és felhasználói adat elemzésével és felhasználásával teremti meg azt a környezetet, ami adott helyzetben optimális számunkra úgy, hogy a kényelem mellett időt és pénzt takarít meg nekünk. Hogyan lehetséges ez? Vegyük sorra egy háztartás működésének fontos elemeit, melyhez segítséget nyújt az alábbi ábra:

Négytagú család éves energiaigénye és annak megoszlása (gáz + villany), illetve a megtakarítási lehetőségek

Ahogy a képen is látható, a kényelmes hőmérséklet szinten tartása a legnagyobb feladat egy háztartás működésében: télen melegítenünk, nyáron hűtenünk kell a lakóteret, amivel némiképp összefügg a második legnagyobb fogyasztónak számító vízmelegítés. Ez a két fő fogyasztó felel a háztartás energiaigényének 86%-áért (összesen 21500 kWh), míg a világítás és egyéb elektromos berendezések a maradék 14%-on (kb 3500 kWh) osztoznak.

De vajon mivel és hogyan tudunk spórolni úgy, hogy ne vak sötétben, 3 réteg ruhában kelljen otthon szobabicikliznünk a hideg téli napokon vagy ne egy szál semmiben, mégis izzadva üljünk a TV előtt a nyár közepén?

  • a hűtés - fűtés esetén komoly szerep jut a megfelelő szigetelésnek és nyílászáróknak, de a passzív segítőkön kívül egy jól automatizált otthon nem fűt fel vagy hűt le minden egyes helyiséget egyformán, amikor nap közben lehet, hogy otthon sincs senki, de még ha igen, akkor is nagy valószínűséggel például nem a fürdőszobában ücsörög. Tehát első fontos tényező a helyiségenkénti szabályozás - máris megspóroltunk jó néhány kilowattot évente. A hálószobát is elég az esti órákra temperálni, ahogy a fürdőben sem kell, hogy meleg legyen, amikor egy nap 1-2 órán át tartózkodik benne összesen az egész család (kivéve amikor a hölgy családtagok hajat mosnak, de ők úgyis hajszárítóval melegítenek, így utánuk érdemes mosakodni menni). A következő, amivel sokat tudunk spórolni, az árnyékolás automatizálása: nyáron kint rekeszthetjük vele a forró napsugarakat, télen pedig beengedhetjük őket, míg sötétedés után a lehúzott redőnyök, zsalúziák plusz szigetelést adnak a nyílászáróknak. A harmadik a szellőztetés, amit ablaknyitás helyett hővisszanyerő szellőzőrendszerrel érdemes megvalósítani, hogy ne hűtsük át / melegítsük be a lakás levegőjét, ami aztán beindítaná a temperálást feleslegesen.
  • a vízmelegítésnél forróvíztárolós rendszer megléte esetén napelemes rendszerrel tudjuk priorizálni a zöld energiával történő felfűtést, de ha nincs utóbbi, akkor a várható fürdési időre időzítve a felmelegítést kerülhetjük el, hogy nap közben állandóan be-bekapcsoljon a bojler vagy egyéb vízmelegítő, ha csak kezet mosunk egy-kétszer. Persze az se mindegy, milyen hőmérsékletet határozunk meg ideálisnak, de erre is lehet algoritmust készíteni (például nap közben ne legyen 40 foknál többre melegítve a víz, vagy épp ellenkezőleg, ha napelemmel működtetjük, akkor már ilyenkor elérje az estére remélt 50-60 fokos állapotot - amennyiben elég napenergia áll rendelkezésre).
  • egyéb fogyasztóknál a világítás szabályozása tud lenni kardinális kérdés: egyrészt fontos, hogy alváshoz készülve már ne süsse ki a szemünket a fény, másrészt az olyan helyiségekben, ahol nem tartózkodunk, de lustaságból vagy feledékenységből égve hagytuk a lámpát, a rendszer képes lekapcsolni, köszönhetően a jelenlétérzékelők precíz munkájának. A Loxone kínálatában ráadásul csak energiatakarékos LED fényforrások vannak, így már használatukkal is pénzt takarítunk meg a hagyományos izzókkal szemben. Nem gondolnánk, de sok kikapcsolt, viszont hálózatra kötött eszközünk úgynevezett készenléti fogyasztása is relatíve magas: a hifi, TV, különböző töltőadapterek 1-2 wattot képesek fogyasztani, ha nincsenek munkára fogva. Elég belegondolni, hogy ha csak összesen 5W-nyi folyamatos ilyen fogyasztónk van, az egy hónapban 3,6 kWh felesleges fogyasztást generál. Ezeket az eszközöket standby kill, azaz készenlét kikapcsolása funkcióval pihentethetjük valóban nulla fogyasztást előidézve. Úgy lehet legjobban elképzelni a standby kill működését, mint a kapcsolós konnektor elosztóé, csak helyettünk és gomb helyett a rendszer kattintja ki-be a relét.

Ha ezen sok funkció működését megtanultatjuk a rendszerrel és rábízzuk irányításukat, akkor úgy tudunk hatalmas összegeket spórolni, hogy semmilyen negatív hatást nem érzünk belőlük.

Vissza