Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Mit várunk el az otthonunktól?

Mit várunk el az otthonunktól?

2023-03-07

Erre a kérdésre nehéz lenne specifikálni a helyes választ, hiszen mindannyiunk fejében más kép élhet az ideális otthonról, mégis vannak olyan dolgok, amelyek helytől és ingatlantípustól függetlenül az alapelvárások részét képezik. Lássuk ezeket.

Alapvetően igaz, hogy mindannyiunk fejében él egy kép az ideális otthonról. Van, aki az erdő közepén egyedül szeretne a kandalló előtt melegedni egy faházban, más viszont arra vágyik, hogy a tengerparton a legmenőbb villából nézze a napfelkeltét minden reggel élete szerelmével. Akárhogy is, vágyaink és az elérhető valóság sokszor nem fedi egymást, ám ez nem azt jelenti, hogy minden élvezetről le kell mondanunk, ha például a „betondzsungelben”, egy 70m2-es polgári lakásban töltjük a mindennapjaink.

Sőt, talán sose volt még ennyire aktuális otthonunk élhetőbbé, komfortosabbá tétele – és ezúttal nem egy nagyon dizájnos IKEA függöny felszerelésére gondoltunk, hanem arra, hogy mitől érezzük magunkat kényelemben és biztonságban, hisz általában azért megyünk haza, hogy kipihenjük a nap fáradalmait. Azonban sokszor ekkor szembesülünk a ténnyel, hogy vár még ránk némi házimunka, mielőtt egy pohár bor kíséretében elégedetten lehuppanhatunk a kanapéra és nézhetjük kedvenc sorozatunkat.

Tiszta szerencse, hogy feltalálták a mosógépet, robotporszívót, mosogatógépet vagy épp a wifis klímát, így temérdek időt spórolhatunk a modern eszközöknek köszönhetően. Viszont nem gondolnánk, mennyi időt (és pénzt) áldozunk így is feleslegesen olyan dolgokra, amik maguktól is működhetnek. Elég csak a világításra gondolni, amit kapcsolgatunk nap mint nap, de az árnyékolás, a szellőztetés, a biztonsági funkciók (nem csak betörésre, hanem baleseti anyagi károk megelőzésére) és az ingatlan helyiségeinek hűtése-fűtése nem kevés feladatot jelent – kertesház esetén pedig hozzá tartozik még az öntözés is. Arról nem is beszélve, amikor elmegyünk otthonról és belénk nyilall a kérdés: „Vajon bezártam az ablakokat?” „Leállítottam a sütőt?”…

Ha ezeket a dolgokat folyamatosan felügyelni akarjuk a legjobb kihasználás és biztonság érdekében, valószínűleg nem marad időnk másra. Pedig talán épp a kényelmet és nyugalmat várjuk el leginkább az otthon melegétől, amit a munkahelyen vagy a bevásárlás során nem kapunk meg.

Hát akkor miért ne bízhatnánk ezek intézését házunkra?

Képzeljük csak el, hogy többé nem kell azon agyalnunk, mit felejtettünk el becsukni vagy kikapcsolni, hogy nem megy feleslegesen a világítás, a fűtés vagy a hűtés, amikor nem vagyunk otthon, de mikor hazaérünk, a kellemesen temperált, átszellőztetett, lakás vár automatikusan felkapcsolódó hangulatfénnyel és akár zenével úgy, hogy nem nekünk kell az árnyékolókat leengedni mindenütt, reggel pedig kellemes dallamra és a napfény varázslatos színeire ébredhetünk, miközben ki se keltünk még az ágyból - egyszerűen minden elindul a maga útján.

A LOXONE pont az ilyen mindennapi rutinfeladatokat hivatott átvenni tőlünk, hogy több időnk maradjon arra, ami igazán fontos. Ráadásul ezzel együtt pénzt is spórolunk, hisz automatika fogja szabályozni a lakás hőmérsékletét, páratartalmát és energiafelhasználását a szerint, ahogy mi az életünket éljük: ha nap közben nincs szükség a fürdőszoba 22 fokon tartására, akkor csak estére indul ebben a helyiségben fűtés, ahogy a hálószobát is felesleges melegen/hidegen tartani nap közben, amikor otthon sem vagyunk. Mivel egy darab termosztát helyett minden ötgombos Touch kapcsolónak saját hő- és páratartalom mérője van (ezek tulajdonképp funkciókkal és designnal rendelkező termosztátok), így külön tudunk kezelni minden helyiséget. Ha ezt még megspékeljük a nyílászárókra szerelt nyitásérzékelőkkel (vagy „okoskilincsekkel”), a motoros árnyékolók automatikus mozgatásával és a folyamatosan éber időjárásállomással (mely nem csak az aktuális körülményeket veszi figyelembe, hanem a közeljövő eseményeit is), gyakorlatilag sose fog feleslegesen menni a hűtés vagy a fűtés. A világítás vezérlésében a kapcsolókon túl nagy szerep jut a jelenlétérzékelőknek, melyeket nem véletlenül nem mozgásérzékelőknek hívunk: ezek ugyanis a mozgáson kívül fényerőt és hangszintet is monitoroznak, így például nem oltódik ránk a korábban mozgásra felkapcsolt lámpa, ha leülünk a TV elé, vagy éppenséggel lekapcsol az úgy felejtett lámpa, ha már nincs senki a fürdőszobában. Az már csak külön hab a tortán, hogy a rendszer szünetmentes tápegységgel is ellátható, így egy áramszünet esetén sem maradunk világítás vagy akár zene nélkül.

A kényelemhez és nyugodtsághoz hozzátartozik a biztonságérzet megléte is, amiről erőszakos behatolás ellen a már említett nyitásérzékelők és jelenlétérzékelők védenek minket, de a baleseti károk, mint például a csőtörés vagy egyéb vízbetörés és tűzesetek időben történő észlelését segítő füstérzékelés sem elhanyagolható elemei a komplett csomagnak.
Visszatérve a bejegyzés fő kérdésére: Mit várunk el az otthonunktól? Talán a helyes válasz az – legyen bárhol, a lényeg – hogy kényelmes, energiahatékony, biztonságos és igényes legyen.

Vissza