Automata

Ház

LOXONE

BLOG

Összes bejegyzés
kiemelt tartalmak
Otthonunk okos temperálása

Otthonunk okos temperálása

2023-03-07

Hogyan lehet egy megfelelően automatizált otthon a pénztárcánk barátja a háztartás legnagyobb kiadását jelentő hűtés - fűtés vezérlésében?

Az otthon komfortérzetének meghatározó eleme a világítás mellett a megfelelő hőmérséklet és páratartalom szinten tartása.

Minél modernebb egy épület, nagy valószínűséggel annál jobb annak passzív szigetelése (korszerűbb nyílászárók, vastagabb / effektívebb falak és szigetelőelemek...), tehát annál kisebb energiával tartható szinten a hőmérséklet benne. Persze ne feledkezzünk meg a környezeti hatásokról, mint például egyedülálló ingatlanról van e szó, vagy ikerházról, akár társasházról, illetve az se mindegy, hogy az erdő szélén egy völgyben vagy a város közepén helyezkedik el, arról nem is beszélve, hogy esetleg ad e bármi folyamatos / időszakos árnyékot (szomszéd épület, örökzöld vagy lombhullató fa, hegyoldal...), így a legjobb szigetelésű ingatlan is igényelhet több fűtést vagy hűtést, a lényeg azonban, hogy ezen környezeti hatások is a javunkra fordíthatók bizonyos esetekben.

Egy lombhullató fa árnyéka nyáron áldás

Például egy hatalmas fenyőfa miatt télen többet kell fűteni és világítani, hisz nem tudjuk annyit hasznosítani a Nap fényt adó és melegítő hatását, viszont cserébe nyáron kevésbé melegszik fel az ingatlan, így hűtenünk nem kell annyit. Ha nincs árnyék, akkor pedig jól jön a hideg időben némi napsütés, viszont a nyári forróság esetén nem köszönjük meg azt a plusz pár fokot, amit a Nap sugarai okozhatnak a belső térben. Egy megfelelő okosotthon rendszer épp ezeket a tényezőket tudja jól kiaknázni amellett, hogy tisztában van a jelenlegi és várható időjárással (szélerősség és irány, hőmérséklet, napsütés vagy felhős idő...), akár napelemes rendszerünk addigi és aktuális termelésével, az energiaigényes berendezések prioritásával és persze a ténnyel, hogy otthon vagyunk e vagy sem - hisz nincs értelme feleslegesen túlfűteni délben egy üres házat, ha csak délután 4-kor ér haza az első lakó. Arról nem is beszélve, hogy a helyiségenkénti hőmérséklet-szabályzással mennyit spórolhatunk...

- Tehát első fontos tényező a helyiségenkénti szabályozás - máris megspóroltunk jó néhány kilowattot évente. A hálószobát is elég az esti órákra temperálni, ahogy a fürdőben sem kell, hogy meleg legyen, amikor egy nap 1-2 órán át tartózkodik benne összesen az egész család (kivéve amikor a hölgy családtagok hajat mosnak, de ők úgyis hajszárítóval melegítenek, így a fázósabbaknak utánuk érdemes mosakodni menni). Ettől még a helyiségek nem fognak túlzott mértékben áthűlni, viszont kevesebb berendezésünk vagy kevesebb körön átmenő, rövidebb utat bejáró melegvizes fűtésünk révén kisebb energiával működhet az épület.

- A következő, amivel sokat tudunk spórolni, az árnyékolás automatizálása: nyáron kint rekeszthetjük vele a forró napsugarakat, télen pedig beengedhetjük őket, míg sötétedés után a lehúzott redőnyök, zsalúziák plusz szigetelést adnak a nyílászáróknak. Az igazi okosotthon persze a szélre is gondol, így amint bizonyos értéket meghaladó szélsebesség támad,. a rendszer képes felhúzni az összes árnyékolót, ezzel megóvva őket a károsodástól. Ugyanígy a fagykár is elkerülhető.

- A harmadik a szellőztetés, amit ablaknyitás helyett hővisszanyerő szellőzőrendszerrel érdemes megvalósítani, hogy ne hűtsük át / melegítsük be a lakás levegőjét, ami aztán beindítaná a temperálást feleslegesen.

Még egy kis pluszt jelenthet nyitásérzékelőkkel felszerelni az ablakokat és akár a bejárati ajtót, így ugyanis nyitva felejtett nyílászáró esetén nem indul be a fűtés feleslegesen, viszont kaphatunk egy figyelmeztető értesítést a rendszertől - főleg akkor hasznos, amikor elmennénk otthonról és elfelejtenénk becsukni az összes nyílászárót - így a megfelelő hőmérséklet mellett értékeinkre is figyel a Loxone.

Vissza